Dehan Village, Jishou, China by AQSO Architects

Dehan Village

PROJECT: Dehan Village Jishou

LOCATION: Jishou, China

ARCHITECT: AQSO Architects

GFA: 32.575 sqm

SITE AREA: 57.652 sqm

CLIENT: Private developer

Dehan Village Structures
Image© AQSO Architects

INTRODUCTION:

Dehan Village is a hospitality complex located near Jishou, in the Xiangxi Tujia and Miao Autonomous Prefecture of Hunan, enjoys an outstanding location with views towards the valley crossed by the Aizhai Bridge and the Deben Scenic area.

PLANNING:

Dehan Village AQSO Site Plan
Image© AQSO Architects

The master plan of Dehan Village Jishou blends the flexibility required by the rugged terrain with a modular system able to rationalize the arrangement and construction of the buildings. The hilly land is therefore transformed into an orderly three-dimensional mesh made of squares and triangles, able to adapt to the different levels.

This simplified net of points provides a circulation system of pathways for accessing the villas and a pattern that ensures all of them enjoy interesting views, privacy and have an optimum orientation, despite the density of the intervention.

Dehan Village Site Layout
Image© AQSO Architects

In contrast with the systematic arrangement of the landscape and buildings, the road network adapts to the terrain with a sharper language, dividing the plot into clusters while minimizing cuttings and embankments. The roads are intended for electric cars and pedestrian use and are paved with a porous surface that blends with the soft scape.

The terrain is hence reconstructed into a sort of undulating origami pattern that pixelates the original landscape combining architecture and nature. The triangular polygons of the mesh become gardens with native vegetation, carefully curated to provide a patchwork of different tones and textures, adding variation and uniqueness to every corner of the village.

Dehan_Village_AQSO
Image© AQSO Architects

The buildings extend the language of the landscape into the architectural realm. Each villa keeps a square proportion while the diagonal pitch roof introduces triangles sheathings.

The result is a captivating settlement, a charming village where repetition and randomness generate a human-made environment based on natural rules, a distinct balance between disorder and harmony.

Sectional View
Image© AQSO Architects

The internal layout of the houses is arranged around a central core with a spiral staircase connecting three levels. To minimize the number of typologies and to keep the construction system modular and cost-effective, space planning is designed to fit with any orientation and terrain condition.

The day-use spaces are located on the lower floors, while the ensuite bedrooms enjoy the high ceiling under the pitched roof.

Residential Interior
Image© AQSO Architects

The monolithic massing aspect of the villas is reinforced with the selection of materials and the facade design. White render with brass inserts is used to clad the walls, while a warm inner timber lining is noticed through the informal disposition of openings.

This contrast offers a particular sculpture quality to the homes, pure and sober outside while cozy, comfortable, and warm inside.

Dehan Village Interior
Image© AQSO Architects

The other buildings of the scheme share the same language but introducing subtle variations to express their function while creating a dialogue with the rest.

Interior
Image© AQSO Architects

 

Dining Room Interior
Image© AQSO Architects

The block of apartments become a bigger version of the villas but keeping the same arrangement and size of openings. The club-house and restaurant, on the other hand, extend to occupy a more significant section of the base landscape grid so the buildings can host public functions, but their top has individual glazed pavilions resembling the villa’s pitched roofs.

Village house Plan
Image© AQSO Architects

These translucent tents stand out from the rest of the village, becoming gathering viewpoints that, like enchanting lanterns, can be seen at night from the quiet innermost alleys of the resort.

Dehan Village Section
Image© AQSO Architects

Visit their website here: Click Here

Also, cite this article to share: The Architect’s Empire

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *