Riverside Museum of Transport, Glasgow, Scotland

Glasgow Riverside Museum

Glasgow Riverside Museum, Scotland

LOCATION: Glasgow, Scotland

ARCHITECT: Zaha Hadid Architects

TOTAL AREA: 11,000m2

YEAR: 2011

Riverside Museum Exterior
Image ©Zaha Hadid Architects

INTRODUCTION TO GLASGLOW RIVERSIDE MUSEUM, SCOTLAND

Glasgow Riverside Museum Scotland is an iconic building, designed by the famous architect Zaha Hadid. Riverside Museum is one of the most visited museums in the United Kingdom. The location of the museum is on the site of the former A. & J. Inglis Shipyard within Glasgow Harbor, on the north bank of the River Clyde, and adjacent to its confluence point with the River Kelvin. The museum also won the European Museum of the year award in 2013. It has over 3,000 objects on display, starting from a skateboard to locomotives, paintings to prams, etc.

CONCEPT OF GLASGLOW RIVERSIDE MUSEUM, SCOTLAND

The roof of the Glasgow Riverfront inspired by waves that are formed in the water. The building has a tunnel-like configuration between the city and Clyde. Moreover, the museum creates a dynamic relationship between the two and is the voice between the two. Thus, the position of the museum is itself symbolic and functional as open as fluid.

The building is a tunnel-like a shed that opens on both sides, connecting the city and the Clyde. However, the interior becomes the mediator between these and the experience for the visitors becomes either hermetic or porous depending on the exhibition layout.

Glasgow-Riverside
Image ©Zaha Hadid Architects

DESIGN AND MATERIAL:

The form of the roof structure is roughly Z-shaped in the plan. There are structural mullions at each end that not only support the roof but also allow the glazed end façades to support without the need for any secondary members. Also, there are curved transition areas where the roof changes its direction in the plan. The building has a 36-meter-high glazed frontage overlooking the River Cycle. The rafters used are not straight in the plan but a series of facets that change direction in each valley. The roof cladded with zinc panels. Moreover, the building receives natural light through the glass façade in the front.

The whole of the building structure supported on piles with none of the slabs having designed as a ground bearing. The columns generally found on individual pile caps with the slab spanning between individual piles so to allow the erection of the roof, carried out from within the footprint of the building. Also, the ground floor slab designed to accommodate multiple 10.0-tonne loads at a minimum of 1.8m centers.

 

Elevation
Image ©Zaha Hadid Architects

 

Interior Riverside
Image ©Zaha Hadid Architects
Plan_Riverside_Museum
Image ©Zaha Hadid Architects

 

Also, for reading more about the projects of Zaha Hadid, click here

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *