Residence no. 568 by Charged Voids

Residence 568 Panchkula

PROJECT: Residence 568 by Charged Voids
LOCATION: Panchkula, Haryana, India

 

 

residence-568-exterior
Image ©Javier Callejas

 

CONCEPT:

Charged Voids best known for their contemporary yet sustainable designs have completed their project Residence 568. The house features a cross-axis spatial concept, designed around a courtyard. Rest all of the spaces are placed around the courtyard. The main concept was to connect all the interactive spaces around the courtyard aided by a water body, which further creates a micro-climate within the interiors of the residence. The main congregation spaces are the public spaces, expanded volumetrically.

courtyard
Image ©Javier Callejas

 

PLANNING:

The functional spaces are divided as per floor, where the ground floor is for the public, the first floor for the couple and the second floor is for the children. Further discussing each of these floors, the ground floor features, living room, a guest bedroom, kitchen and dining spaces, courtyard with the water body, central lobby, and staircase.

The first floor comprises of two bedrooms for the couple, each having their respective bathrooms and dress. ‘Jharokha’ type openable shutters that overlook the central space are present in both of these bedrooms.

The second floor comprises of two bedrooms, one for two boys and one for three girls. Each of these rooms has terrace gardens, that create a segregated space for the youngsters. Separate access is also present in this level from a spiral staircase in the rear court.

The area also faces major parking issues, as almost every house owner has around 3 cars. In this case, the client owned 4 cars. To resolve this issue, an amorphous boundary is provided by the help of foldable extensions. These allow all the cars to get parked inside without covering a part of the front ramps to the house.

residence-568-charged-voids
Image ©Javier Callejas

MATERIAL:

A minimalistic environment created with the limited use of white marble, gold granite, and complemented with white painted walls. The interior further balanced with an open courtyard that has water body and terrace gardens. All these features together sum up to create the best user experience for the family as well as the visitor.

interior
Image ©Javier Callejas

 

SUSTAINABLE FEATURES:

The area consists of row house plots, having common longer edges and shorter edges that face towards the front and rear side of the house. Firstly, the major challenge was to cut down the thermal intake of the house. To tackle this, Charged Voids provided a central courtyard with a water body that allows cool winds to channelize into the house.
Moreover, a reduction in heat gain achieved by the provision of a terrace garden on the second floor. Specific metal ‘Jali’ patterns in the rooms of the first floor allow diffused light to enter inside the functional spaces.
Double height spaces like stairwell allow stack ventilation for the whole house. The stairwell carries a skylight above it which allows only diffused light to enter, and accommodates vents to throw out hot air.

night-view-charged-voids-residence-568
Image ©Javier Callejas

PHOTOGRAPHS BY: Javier Callejas

Also, cite this article: https://architectsempire.com/residence-568-by-charged-voids-the-architects-empire

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *