Six Senses Qing Cheng, Chengdu, China

six senses qing cheng resort

PROJECT: Six Senses Qing Cheng

LOCATION: Qing Cheng Mountain, Chengdu, China

AREA: 620,000 m2

ARCHITECT: Habita Architects

COMPLETED: 2015

INTERIOR DESIGNER: Six Senses Creative Department

LANDSCAPE DESIGNER: AECOM Hong Kong

six senses qing cheng
Image ©Habita Architects

INTRODUCTION:

Designed by Bangkok-based Habita architects, the Six Senses Qing Cheng resort sets at the gateway to the Qing Cheng Mountains. Located in the homeland of the giant panda and where the Silk Road began, it thus complements the UNESCO World Heritage & Natural Cultural site at nearby Dujiangyan.

This project, situated in a transcendental landscape in Sichuan province, was an opportunity for the architects to articulate respect for the traditional Chinese garden architecture. This resort focuses on Mount Qing Cheng, one of the most important Taoist centers in China.

Welcome Pavilion View
Image ©Habita Architects

CONCEPT:

Six Senses Qing Cheng’s perspective of “responsible luxury” dominates the design, which incorporates regional architecture and landscaping. A village theme having a collection of four suites open onto a central courtyard. This further enables them to be grouped into a private community for friends and family. Consequently, a canal runs through the property, allowing for waterside accommodations and classic arched footbridges.

Qing Cheng Resort Entrance
Image ©Habita Architects

DESIGNING AND PLANNING:

The design aesthetic of the resort is “a brilliant amalgam of the inimitable Six Senses approach of clean, uncluttered and organic, together with the undeniable sense of place amplified by rich cultural elements.”

The Qing Cheng Mountain resort includes a 10-treatment-room, 18,400sq ft. (1,710sq m) Six Senses Spa with waterfall and garden views. The spa draws on the area’s Taoist roots, incorporating elements of Traditional Chinese Medicine into its treatments.

Moon Bar
Image ©Habita Architects

ARCHITECT’S BRIEF:

The Welcome Pavilion creates a connection between nature and the resort buildings, conceived as a bridge, with the main hall suspended between two mountains. Guests arrive at the resort from a dense bamboo avenue leading to the top of the mountain. Further entry via a massive antique door reveals a panoramic view over the tiled resort roofscape. It is as though the visitor has arrived at a secret village, humbly located at the foot of Mount Qing Cheng.

The main restaurant also exhibits its own architectural vocabulary, its strong circular form over three-floor levels alluding to notions of infinity. But this visually compelling building is also subservient to its axial relationship between Welcome Pavilion and the mountain. Other main buildings integrated more subtly with the landscape.

private dining qing cheng mountain
Image ©Habita Architects

External pool and spa blend with mini-island gardens entered via tunnels. The landscaping design itself relies on functionality to convey a sense of humility and authentic village experience. Duck ponds integrated with rice paddies and market gardens feature prominently in the landscaping scheme.

Arranged in small clusters and rows, 113 rooms and villas complete this pastoral scene. Each unit is carefully oriented to provide guests with both an unrestricted view of the mountain and their own privacy, despite space being very limited.

Six Senses Qing Cheng Resort
Image ©Habita Architects

MATERIAL AND INTERIOR:

Materials such as clay roof tiles, natural plaster, and natural timber gable ends, derived from a traditional timber structure used in the exterior. Whereas contemporary style has been introduced in the interiors.

9-Two_Bedroom_Courtyard_Villa
Image ©Habita Architects
interior Qing Cheng Resort
Image ©Habita Architects

Also, cite this article to share: https://architectsempire.com/six-senses-qing-cheng-chengdu-china-the-architects-empire/

10-Six_Senses_Deluxe_Suite
Image ©Habita Architects

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *